SZaHo Group Kft. - osztrák-magyar könyvelés | Lébény, Győr

E-mail: office@szaholebeny.com | Telefon: +36 20 447 9010

Szja-visszatérítés

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede.


Ki jogosult adó-visszatérítésre?

Az, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.család

Összevont adóalapba tartozó jövedelmek például:

 • munkabér,
 • költségtérítés,
 • ingatlanbérbeadás jövedelme,
 • az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelem


Kinek nem kell nyilatkoznia?

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.


Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

 • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
 • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.


Miről lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-n a magánszemély nyilatkozhat

 • a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól[1], azaz azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra jogosult,
 • a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult,
 • a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény
  • gyermek után,
  • magzat után,
  • rokkantsági járadékban részesülőként,
  • családi pótlékra saját maga után jogosultként

illeti meg.

 • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
 • az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím. A kettő közül csak az egyiket kell beírni).

A nyilatkozaton a visszatérítés alapjául szolgáló jövedelemről nem lehet nyilatkozni.


Meddig lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-t2021. december 31-iglehet beküldeni.


Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

 • A legegyszerűbb, online benyújtás

A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), aNyilatkozatgombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A nyilatkozat kitöltéséhez azÚj nyomtatvány/bejelentés, majd azAdó-visszatérítéscsempére kell kattintani.

November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

 • Benyújtás papíron és az ÁNYK-val

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.


Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.


!! Sajnos nem minden esetben mennek át az adatok !!

Így hasznos ellenőrizni, hogy a NAV megkapta-e az aktuális kifizetési adatokat (címet vagy bankszámlaszámot), nehogy meglepődés érje azokat, akik bíznak a rendszer hibátlan működésében.

Itt lehet ellenőrizni az adatokat:
(ügyfélkapus adatokkal van mód belépni)
=> belépés
=> Új nyomtatvány (bal ikonoszlop 3. lehetősége)
Fent kattintani az "SZJA visszatérítés"-re
=> itt előjön a VISSZADO nyomtatvány , ezt kiválaszt
Az itt megjelenő adatlap adatait kell átellenőrizni. Az itt megjelenő adatokat tudja a NAV. Ha nincs benne bankszámlaszám, akkor nem ment át a bankadat az Államkincstártól. Így a NAV nem fogja tudni, hogy hová utalja vissza az adót.
Ha nem helyesek az adatok vagy hiányosak, akkor fel kell venni a kapcsolatot a NAV-val(személyesen vagy1819-es számon telefonon) és tisztázni.
Vagy másik lehetőség bővíteni a megjelenített VISSZADO nyomtatványt a hiányzó adatokkal.
Dokumentumkezelő ellenőrzés után, ha hibátlan a kitöltés, akkor saját felelősségre "Ellenőrzés és beadás" gombbal eljuttatni a NAV-nak.

Jelen információk nem minősülnek tanácsadásnak, mindössze általános tájékoztatásul szolgálnak.

Irodánk nem vállal VISSZADO nyomtatványok kitöltésével kapcsolatos egyedi tanácsadást és nem tölt magánszemélyek helyett ki VISSZADO nyomtatványt.

forrás:https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites?fbclid=IwAR1QwjhMOi5bj88Be5Lxudo0wXMnnOQ3w6nFVEAXRkT3MYWCgBKCc_GGZgE